Selasa, November 24, 2009

Kebaikan sayur-sayuran dan buahan berwarna

Kebaikan Sayuran / Buah-buahan berwarna




• Artikel ini diambil daripada Fomca,diharap kita dapat sama-sama manfaatkan.
   Berikan yang terbaik untuk diri kita, keluarga kita dan masyarakat kita.
   Jadilah pengguna yang bijak.


Warna terang sayur, buah pengaruhi kesihatan

Pernahkah anda terfikir sayuran berwarna terang sebenarnya mempengaruhi kesihatan kita?
Pernahkah juga kita berfikir setiap sesuatu yang allah ciptakan sebenarnya memberi manfaat besar
kepada kehidupan manusia jika digunakan dengan sewajarnya.

Sebagai menambahkan pengetahuan anda, warna pada tumbuhan adalah terhasil daripada fittokimia.
bukan saja membuatkannya kelihatan sedap apabila dipandang, tetapi juga membekalkan khasiat
yang penting kepada kesihatan seseorang.

Oleh itu, suri rumah dan ibu perlu bijak memilih sayuran dan buah yang berwarna terang ini
untuk dihidangkan kepada keluarga kerana menerusi amalan memakan sayuran jenis ini boleh
menjadi perisai yang baik kepada tubuh daripada serangan penyakit merbahaya.

Bagi kalangan selebriti di barat yang sangat mementingkan diet sihat, mereka lebih cenderung memilih
sayuran yang berwarna terang sama ada yang berwarna merah, jingga,ungu dan kuning
kerana faktor nutrien yang terkandung di dalamnya.

Jika kita lihat warna merah pada sebiji tomoto adalah disebabkan kandungan lycopene
atau karotenoid di di dalamnya, di mana kandungan lycopene didapati semakin bertambah
banyak ketika buah itu matang. Kajian juga mendapati sebiji tomato merah mengandungi
kadar lycopene yang lebih tinggi berbanding sebiji tomato berwarna kuning.

Lycopene bertindak sebagai ejen antioksida yang membantu tubuh menyerap
radikal bebas dan membaiki sel badan yang rosak dan menyahkan toksin yang
menyebabkan penghasilan sel barah.

Antara sayuran dan buah yang berwarna adalah seperti tomato, tembikai, lada merah,
limau pomelo merah jambu dan merah.
Beta karotene adalah sejenis karotenoid yang menyebabkan sayuran atau buah itu
berwarna jingga seperti lobak merah.

Secara semula jadi tubuh akan menukar beta karotene kepada vitamin A jika diperlukan.
Pada masa sama beta karotene bertindak sebagai ejen anti oksida yang melindungi
tubuh dari kebanyakan jenis kanser dan penyakit jantung, memperlahankan kemaraan
penyakit masa seperti mata seperti katarak dari merebak.

Lobak, buah labu, mempelam dan buah aprikot adalah sebahagian contoh kumpulan makanan berwarna jingga.
Sebagai contoh, labu adalah sumber vitamin B6 yang baik selain sayur-sayuran hijau
seperti bayam merah juga banyak mengandungi beta karotene.

Sementara itu, kumpulan sayuran atau buah yang berwarna jingga kuning pula mengandungi beta-crytoxanthin
yang diklasifikasi secara kimia sebagai xanthophylls iaitu kandungan ejen
anti kanser dan mampu mempertingkatkan fungsi jantung.

Beta-crytoxanthin membekalkan aktiviti anti oksida dalam tubuh.
Nanas, oren, betik, jagung manis, nectarines, buah limau nipis dan peach tergolong dalam kumpulan makanan jingga kuning.

Bromelin dalam nanas dan papain di dalam betik adalah enzim proteolitik yang mampu membantu meningkatkan
fungsi penghadaman tubuh badan kita. Pisang pula membekalkan vitamin B6 yang mampu mengawal hormone.

Pengambilan yang banyak buahan dan sayuran yang kaya dengan lutien dan zeaxanthin
dalam diet seharian iaitu buah dan sayuran yang tergolong mengandungi pigmen kuning pekat
dan atau sayuran berdaun hijau tua mampu mengurangkan risiko penyakit kemerosotan macula
dalam retina mata akibat peningkatan usia.

Antaranya seperti bayam, avocado, kacang hijau, kale kubis, collard greens dan
mustard greens adalah dari kumpulan makanan hijau kuning.

Bagi kumpulan sayuran hijau didapati mengandungi glucosinolates, sulforaphane, isothiocyanates
dan indoles yang ada peranannya masing-masing kepada kesihatan yang baik.
Sulforaphane dalam tumbuhan bersifat anti karsinogenik (anti kanser), manakala sulforaphane
dan isothiocyanates adalah ejen anti oksida dan merangsang pengeluaran enzim penyah toksin asli
yang mujarab kepada tubuh. Indoled pula mampu mengelakkan sel-sel badan dari kerosakan sel dan penyakit kanser.
Iaitu seperti brokoli, kubis Brussels. Bok choy, kubis bunga dan kubis adalah ahli kumpulan hijau.

Kebanyakan sayuran cruciferous (tergolong dalam keluarga sayur kubis) berperanan mengurangkan risiko kanser.
Umpamanya brokoli sumber yang kaya dengan vitamin A, Vitamin C, beta – karotene dan asid folik
yang sangat baik. Kubis juga tidak mengandungi kolesterol, berkalori rendah dan sumber Vitamin C
yang bagus. Kubis bunga pembekal folat yang baik.

Bawang putih, bawang merah dan kucai tergolong dalam kumpulan makanan putih dan berbau tajam.
Ia mengandungi allyl sulfides yang juga ejen anti tumor, selain mampu mengurangkan kolesterol tidak baik dan tekanan dalam darah.

Dikatakan kumpulan makanan berwarna ungu sama ada ada buahan, sayuran atau bunganya
berwarna merah, ungu dan biru ungu mengndungi anthocyanin; iaitu ejen anti oksida tebaik.
Piagmennya mudah larut dalam air dan mampu memantulkan warna merah hinggalah ke biru.

Ia mampu melindungi badan dari kerosakan osidatif yang menyebabkan penyakit jantung kanser dan penuaan.
Anggur ungu, beri biru, beri hitam, rasberi, kranberi, plum, buah prun, kismis, buah terung, blackcurrant dan
kubis ungu tergolong dalam kumpulan makanan ungu.

3 ulasan:

  1. kulit sya berparut,liang roma besar,bintik2 hitam dan tumbuh butir2 kecil,petua apa yang perlu saya amalkan

    BalasPadam
  2. Salam Fatihah,

    Maaf saya reply lambat sikit sebab ada masalah
    teknikal dngan PC.
    Bintik-bintik hitam terjadi disebbkan proses pengoksidaan yang berlaku. Banyak petua tradisonal yang boleh diamalkan seperti pakai mask yang dibuat dengan tepung kanji & asam jawa....
    Tapi pengalaman suami saya, kulit muka nya banyak jerawat dan agak kasar kesan jerawat batu, selepas amalkan minum IZUMIO dan dia sapukan kemuka, kulit mukanya nampak perbezaan
    yang ketara....itu dia just sapu sahaja dengan IZUMIO, tapi kalau dapat amalkan pakai mask guna air IZUMIO, kesannya lagi cepat.
    Disamping itu,fatihah perlu amalkan guna pelembb muka.

    Harap info ini dapat membantu

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasPadam