Ahad, Mac 07, 2010

Makanan Yang mencegah Kanser

Salam sejahtera,

Baru rasa nye saya post kt blog, tp bila tangok last posting
sept tahun lepas, pejam celik dah dekat
5 bulan....sekejap sangat masa berlalu.

Saya juga mengucapkan berbanyak
terimakasih kepada pengikut blog ini.

Tajuk diatas saya terpanggil utk tulis sebab nak berkongsi
dengan mereka -mereka yang ada masalah kanser, iyelah bila
dh kena penyakit ini,dunia bagaikan sudah tiada utk kita kan...
macam-macam perasaan timbul,pengidap didalam kemurungan,
dimana ianya memburukkan lagi keadaan.
Teringat saya ustazah tempat saya belajar
fardu ain, mengidap barah payudara yang agak
teruk, alhamdulillah beliau tidak berputus asa,
segala macam ubat dicuba, sayangnya masa tu saya
cetek dan kurang ambil berat pasal ilmu kesihatan,
tak banyak dapat bantu beliau....walau
semangatnya kuat, Tuhan lebih menyayanginya,
semasa saat akhir arwah saya sempat melawat dirumahnya,
makan bersuap, sembahyang baring, sedih sangat
nak menitiskan airmata, tapi tak sampai hati sebab
sepanjang bersembang arwah sentiasa senyum,
dia redha dengan cubaan yang diberi...
sudah 4 tahun arwah pergi, semoga rohnya dicucuri Allah....aamin.

Sambil tidurkan asyraf, sudah jadi kebiasaan sesambil tu belek2 buku
kt tempat tidur,dia baca dalam bahasa dia ler... kebetulan saya
terdetik sesaja nak baca buku kesihatan " Perubatan Islam dan bukti sains moden " tulisan Dr Danial Zainal
Abidin...dah lama saya beli, sesaja nak tambah ilmu....
belek2 terbaca plak mukasurat 42...sebut
pasal kanser / barah ni...dalam tu ada ler sebut pasal likopene / lycopene , lutein, beta-carotene ler ape
semo....emmmmmm masa baru-baru beli baca ajelah...takde ler nak ambil pot sangat pasal
lutein aper2 tein semo tuh...skrg ni bila saya sendiri dah cuba Super Lutein, jadi ahli Naturally Plus,
belajar plak ape kandungan dalam Super Lutein tu baru le peka skit....rupanya mmg banyak pakar-pakar
bukan saja dalam mesia tapi luar negara mengesahkan keberkesanan karatenoid / carotenoids ni kan.

So, bagi pengidap kanser / barah atau penyakit-penyakit yang kronik, anda jangan putus asa,
Tuhan jadikan setiap penyakit itu ada penawarnya....dan apabila kita kaji semula makanan semulajadi
yang Tuhan jadikan berwarna-warni.....tak yah ambil contoh jauh...ubi keledek sahaja ada 4 warna,
kuning, jingga, purple dan putih....kenapa ekkk...rupanya semua itu ada sebabnya, ada khasiatnya
yang tertentu....MasyaAllah , kebesaran Allah.

Berbalik kepada kandungan buku drp Dr Danial ni, drp kajian 1.5 juta wanita disahkan
mengidap kanser payudara, setiap seorang drp 2 lelaki mempunyai risiko kanser dan
bagi wanita pula setiap seorang drp 3 org....ngerikan bila dengar bab kanser.

Mengikut kajian darp institut kanser kebangsaan amerika, 1/3 drp penyakit kanser berpunca
daripada makanan yg diambil....iye ler makanan sekarang semo nak segera,
makan ayam cucuk/injek...tak sampai 4-5 bulan ternak dh sembelih, itu ler sebabnya kalau
kita makan ayam sekarang ngan ayam dolu2 lain, kalau rendam lama skit dlm air mula ler naik
bau busuk....sayur semo guna racun dan baja kimia, tambah plak bahan utk cepat besar,
ngan segala jenis racun utk elakkan ulat / serangga perosak....
so, benda2 tu semo, bila kita makan dok ler berhimpun dalam badan, itu ler skrg ni tak pelik lagi
kalau kita lihat anak2 belum umur belasan sudah kena pelbagai penyakit..

Bahan-bahan ni semo + udara yg dh kotor + tekanan perasaan/stress/tension dan lain-lain
menyebabkan Radikal bebas senang ler attack sel-sel tubuh kita...nama lagi bebas, so
bebas ler sel mana yg dia nak attack....yg nasib tak baiknye, dia attack sel dan sel tu
berubah fungsi jadi lain, lelama sel baru makin membiak, beranak pinak, berakar umbi...
jadi ler ape org kate ketumbuhan...dan seterusnya jadi kanser/barah.

Kalau kita sedar tak per...takut yg makan dalam ni, luar nampak ler sihat...bila dikesan
dah takap kritikal.

So, kita kena banyak kan makan makanan yang didalam nya bersifat anti-oksida.
Anti-oksida/antioxidant berfungsi memperbaiki sel-sel badan yang rosak.
MAkanan anti oksida yg banyak dikaji ahli sains ialah beta carotene dalam sayuran hijau,
kuning dan jingga.Beta karotene membunuh sel-sel kanser dalam badan.


Antara Sayuran dan buahan anti kanser :


    TOMATO  atau TOMAT - antikanser dalam tomato iaitu LYCOPENE berfungsi
    mencegah kesan negatif radikal bebas keatas sel dalam badan.
    Mencegah kanser prostat dan kanser pankreas

   







Sayuran hijau, kobis, bayam, lobak/ karot,  bunga kobis / cauliflower.
Banyak mengandungi bahan anti kanser seperti Beta karotene, Lutein dan asid folik.
Mencegah kanser payudara, kanser perut, kanser/barah usus / colon.

Itulah kebaikan sayuran ni semua, makanan itu penuh dgn khasiat tapi kita yang menjadikan
khasiatnya makin hilang...cara tanam, cara simpan, cara masak...sedikit sebanyak
telah musnahkan khasiat didalamnye, dh tak original lagi.

Banyak lagi yang ditulis, nak tahu lanjut sila baca buku beliau. edisi ke-2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan